I Merete tipsar

Laga maten ute!

IMG_4342IMG_4317

 

Jag har varit på Capellagården som ligger i Vickleby på Öland alldeles nyligen. Dels för att återse mitt älskade Capella – jag gick min utbildning i textil formgivning där på 80-talet – dels för att få lite ledigt och samtidigt inspireras av kocken Erik Måneld som höll i en kurs i vegetarisk matlagning i utekök!

Vi började med att bygga vårt utekök under några lummiga träd utanför Norrgården ( ja, elevbostäderna heter Norrgården, Mellangården och Sörgården  precis som i Bullerbyn! ) och det är det bästa man kan göra om man vill göra matlagningen ännu mer enkel och ännu mer njutbar. Vi använde lecablock och långa brädor bara, och det blev hur bra som helst.

 

 

IMG_4291      Det gör inget om man spiller i gräset, och sånt som man skurit bort som hamnar på marken är det enkelt att bara kratta ihop sedan!

Vi lagade ungefär 12 rätter per dag, och jag vill gärna dela med mig av några recept. Nu hade vi ju lyckan att kunna gå ner på åkrarna och skörda allt vi skulle laga av, och det kanske man inte alltid har möjlighet att göra – men just nu börjar ju alla grönsaker att skördas, så det finns mycket att välja på just nu i frukt-och grönt-disken :-)

 

 

 

 

Det recept som kommer här är mycket enkelt, med endast tre stycken ingredienser. Men det är väldigt gott och passar till det mesta, som ett fint tillbehör.

IMG_4299
Sotade morötter med brynt smör


1 kg fina, gärna krokiga morötter, lite havssalt och 100 g smör

Skala morötterna ( behövs inte om de är nyskördade, då räcker det att tvätta dem ) och skär dem i 5mm tjocka skivor på längden. Koka dem ”al dente” i lättsaltat vatten. Låt dem rinna av ordentligt och torka dem utbredda på handduk. Smält smöret i en stekpanna. Låt det brännas en smula och få en fin färg innan du tar det från värmen, häll smöret i en skål och låt det svalna en stund. När smöret svalnar sjunker de brända partiklarna till botten av skålen, så de kommer inte med i nästa steg. Det är den brända, lite kolaaktiga smaken man vill åt.

Diska ur stekpannan med hett vatten och torka noga. Hetta upp järnet ordentligt och låt de torra morotsskivorna rosta en stund på varje sida utan något fett alls i pannan tills de får ordentligt med färg. Lägg dem på ett fat och häll det brynta smöret över vid servering. Klart!

Det var allt för i dag, men jag återkommer med fler glimtar från uteköket!

 

Varmt välkomna till vår nya butiksadress Kungsgatan 51!

Merete

 

1 kommentar

  • Reply
    Gun Ingvarsson
    28 augusti, 2015 at 08:14

    Hej och tack för inspirerande läsning – gillar verkligen morötter så jag skall prova ditt recept!
    Trevligt med ny butik! Hälsningar Gun

  • Lämna din kommentar