Behovet av lugn och balans i magtrakterna.

 

Balans i magtrakten. Så viktigt. Annars fungerar inte heller resten…

En del frågor dyker upp oftare än andra. Det förra inlägget som handlade om val av schampo och andra hårprodukter, som jag skrev om för ett tag sedan var ett försök till svar på en vanlig fråga. Nu är det dags för nästa fråga som alltid verkar lika aktuell och det handlar om magtraktens balans! Det jag tar upp här är lite allmänna riktlinjer. Om du har stora problem med magen gäller förstås inga generella anvisningar, då rekommenderar jag att du kontaktar en näringsterapeut!

Så länge som magen sköter sig utan problem, så funderar man inte så mycket på den. Först när obalansen är ett faktum, känns förändring nödvändig. En av de vanligaste känslorna kan vara att magen känns som en ”stel ballong”, liksom uppblåst. Det kan bli en brist av ”goda bakterier”, mjölksyrebakterier, i magen om man t ex äter ”färdig-mat” ofta, för lite grönsaker och om man äter för snabbt så att magen inte hinner smälta maten – den passerar bara, och tarmarna lyckas inte suga upp näring för att enzymerna i maten har för dålig kvalité. Enzymer är proteiner som sätter i gång viktiga kemiska processer i kroppen!

bjorkarDet bästa man kan äta för att känna bättre balans är mycket grönsaker varje dag, dricka lite aloe vera juice några gånger per dag, samt ta psylliumfrön i några dl vatten och dricka det ett par gånger per dag.  Grönsakerna (ej tillagade) återställer tarmfloran så att näringen tas upp bättre, aloe veran innehåller naturliga enzymer samt vårdar tarmslemhinnan och psylliumfrön bildar ett ”mjukt gel” som binder näringen bättre samt gör att tarmarna fungerar bättre. Ju mindre raffinerad mat du sedan äter, desto mer lättupptaglig näring får din mage och du kommer att uppleva en lättnad. Magen slappnar av, och du mår bättre för varje dag. Speciellt viktigt är det att återställa tarmfloran om du har genomgått en antibiotika-kur. Antibiotika dödar både virus och ”goda bakterier”, och då är det extra viktigt att återställa magens balans igen!

Om du verkligen är redo för en förändring till det bättre, är mitt råd att endast äta frukt och grönsaker, som är i sin naturliga form dvs inte tillagade.Rawfood; på svenska, råkost! En detox i minst en vecka, men allra helst upp till en månad. Då kommer magens känsliga balanssystem att återställas, goda bakterier och livsviktiga enzymer återställer systemet.

En klassisk affirmation är  ”Jag är ett träd!” och du har rötter som suger upp friskt vatten, du har en stam som håller upp dig mot solen och grenar som älskar att känna vind, regn och månljus silas genom bladverket och nu när du är ett träd så vet du att du behöver stå stadigt förankrad med rötterna i näringsrik jord som ger dig alla mineraler och vitaminer som du behöver för att utveckla nya friska skott! Ge dig själv den bästa näringen och vattna dig själv med rätt sorts vatten :-)

Jag kommer att återkomma till detta ämne mer än en gång!