I Merete tipsar

Magin i eteriska oljor

Jag har skrivit om dofter och betydelsen av dofter i ett tidigare inlägg, och nu när vi är precis i början av våren som innehåller så många lockande dofter, känns det extra kul att fördjupa sig i lite aromaterapi!

Eteriska oljor, vad är det egentligen? De framställs genom destillering eller pressning av olika växtdelar. Ibland är det blad ( tea-tree ), ibland är det blommor ( jasmin ), ibland är det kåda ( myrra ) och så vidare.

Det är fantastiska små koncentrat av den doft & egenskap som finns inneboende i växten, och doften påverkar oss genom vårt luktsinne framförallt de delar av hjärnan som har med känslor och minnen att göra.

När man andas in en eterisk olja, t ex lavendel så följer det med små molekyler ned i lungorna och sedan vidare ut i blodet. Man kan känna en lindrande effekt av doften, att ett lugn sprider sig inombords och den effekten kan förstärkas om man masserar in en vegetabilisk olja som man ”spetsat” med några droppar lavendel. Då slussas den eteriska oljan genom hudlagren till vävnaderna och musklerna under huden, så lugnet sprider sig utifrån och in…

På det viset kan du påverka och förstärka olika önskade effekter som du vill uppnå, och det som är så fantastiskt är att en och samma eteriska olja kan vara både inflammationshämmande, lugnande och antiseptisk – som lavendel är. Lavendel är en av de få eteriska oljor som du kan använda outspädd direkt på huden, om du t ex har bränt dig i solen. De flesta andra eteriska oljorna behöver spädas ut i en vegetabilisk olja, för att inte bli irriterande på huden pga sin höga koncentration.

Dofterna finns hos växterna bland annat för att arten ska överleva, genom att bin och fjärilar sprider dess pollen. I en äkta eterisk olja finns en hel mängd växtenergi eller ljusenergi, och det är den energin man tar del av när man använder sig av eteriska oljor i sin hudvård.
vitbox-20x20
rosa lavendel
vitbox-20x20
Men hur ska man kunna veta vilken olja som passar bäst? Det kan ta en tid att lära känna de olika dofterna och vad de tillför, och jag råder dig att inte dofta på för många oljor i taget. Ett roligt sätt att testa lite eteriska oljor och se hur de påverkar dig, är att tillverka några enkla hudvårdsprodukter med eteriska oljor i.

Gör din egen sockerskrubb som passar bra att använda i duschen efter en torrborstning, nu inför säsongen ”bara ben”.
vitbox-20x20

RECEPT EKO SOCKERSKRUBB

100 ml vegetabilisk olja ( t ex sesamolja som är avgiftande eller mandelolja som är lugnande )
2,5 dl eko socker
10 droppar eterisk olja av geranium ( renande, stärkande för lymfsystemet ; utrensande ) Doftar blommigt och citrusaktigt fräscht.
5 droppar eterisk olja av grape ( stimulerar lymfan, urindrivande, eliminerar mjölksyra i musklerna, underlättar nedbrytning av fett )

Blanda socker och vegetabilisk olja i en skål, justera eventuellt med lite extra socker om skrubben verkar lös. Droppa i de eteriska oljorna, blanda igen. Förvara i en glasburk med tätt lock. Massera in skrubben på fuktig hud, ”polera” armar, ben, stuss och mage med mjuka cirklande rörelser. Skölj av och njut sedan av ökad cirkulation och återfuktad hud. Använd din skrubb ett par gånger i veckan!

Alla eteriska oljor är antiseptiska, antivirala ( bromsar virusinfektioner ), antibakteriella och antifungala ( hämmar svamptillväxt ). Helt naturligt! Det är helt magiskt tycker jag.

Lycka till med skrubben!