Jag vill ha en giftfri deodorant!

Den ska fungera bra, vara helt ofarlig för min armhåla och miljön och gärna ha en god, diskret doft. Eller inte lukta alls! Vad ska jag välja, hur ska jag tänka?
Det är en av de vanligaste frågorna nu när sommaren är här och man svettas lite mer, och har lite lättare kläder som ”avslöjar” kroppsdofter lite snabbare. Många har vant sig vid en antiperspirant, dvs en deo som täpper för svettkörtlarna med ett aluminiumsalt och som gör att man känner sig torr i armhålan, även om man svettas.
Övergången kan vara lite utmanande, men om man tänker på att man faktiskt inte vill ha kvar ”slaggprodukter” i kroppen, utan vill att kroppen ska få fungera naturligt så känns det oftast lättare med bytet. Egentligen luktar svett i sig inte så farligt utan det är i kombination med bakterier som svetten börjar ”stinka”! Var och en har en unik svettdoft som har mer än en funktion, och en av dem är att locka till sig en eventuell partner. Om man kamouflerar sin kroppsdoft i en syntetisk deodorant-”doft” finns det alltid en risk att man missar sin tilltänkta…!

Innan man rollar eller smörjer på en naturlig, ekologisk deodorant gäller det alltså att se till att man är ren och med rätt ph-balans i armhålan. Om man tvättar sig med ”vanlig” tvål eller duschcreme ökar ph-balansen i huden – försuras – och risken att det ”stinker” ökar. Så mitt tips är att tvätta armhålorna med en mild vegetabilisk olja, t ex WELEDAs babyolja och därefter torka med en ursköljd, urkramad frottétvättlapp. Så bra för din hud i stället för en konventionell produkt, din hud kommer att tacka dig!

Det finns några olika sorters ekologiska deodoranter och de är ofta baserade på alunsalt (har inget att göra med aluminium) som är svagt antiseptiskt och sammandragande, eller växtalkohol som har liknande egenskaper och så finns det krämdeos, som har bl a bikarbonat och t ex kokosolja som är svagt antiseptisk och framför allt neutraliserar svettlukt. Det finns väldigt bra varianter att köpa, men du kan också prova att blanda din egen i sommar. Då kan du prova dig fram och se vilken eterisk olja du gillar bäst som din personliga doft!
I det här receptet använde jag sheasmör i stället för kokosolja, eftersom sheasmöret håller sig i mer fast form när det är varmt. Och den fungerar väldigt bra!

Recept på egen krämdeo, räcker till ca 100ml färdig deo.
50g sheasmör
25g jojobaolja
25 g bikarbonat
15 g potatismjöl
0,5-1 ml eterisk olja (t ex grape, apelsin eller lavendel)

Gör så här:
Smält ihop sheasmöret och oljan i en skål över ett vattenbad. Sheasmöret smälter vid 35-40 grader. Rör så att oljan och smöret löser sig.
Blanda ihop bikarbonat och potatismjöl och tillsätt oljeblandningen under omrörning tills allt är blandat. Rör om då och då, under avsvalningen av ”smeten”, så att blandningen blir krämig! När din blandning har svalnat men ändå är mjuk, tillsätts den eteriska oljan under omrörning. Låt krämen svalna av helt innan du pytsar upp den i en eller två små burkar.
Innehållet av stabila oljor tillsammans med bikarbonatet, är en mycket hållbar blandning där bakterier inte frodas, så den håller allra minst ett halvår.
Voilá en egen deo klar att använda! Smörj en mycket lite mängd i varje armhåla. Du kommer att bli glad över hur bra den fungerar!

pexels-photo-88647