I eteriska oljor/ Hälsa/ Merete tipsar

Dags att skörda de bittra örterna!

Strå-bild

Det är en sommarmånad kvar, men det är ju inte mitt i sommaren längre och visst kan det vara så att vi på något sätt vill försöka spara lite av sommaren för att kunna ”ta fram” den igen lite senare i vinter… Gärna något att dofta på, kanske smaka också. Att plocka örter och torka dem är inget nytt, men påminnelsen om att göra det är ofta välkommen eftersom det är lätt hänt att glömma bort att plocka små buketter att torka.

 

Det roliga och intressanta är att det finns så mycket inneboende energi och kraft i våra svenska örter och jag tror att det blir ”extra av allt” här uppe i norr med så otroligt långa ljusa dagar. I rubriken skriver jag ”bittra örter” och det är något som jag vill framhålla lite extra, vårt nästan glömda behov av bittra smaker!

Bitterämnena stimulerar matsmältningen, och när smaknerverna på tungan känner det bittra så skickas impulser vidare så att matsmältningssafterna ökar och så småningom gör att maten bryts ner i magen och att kroppen lättare tar upp näringen. Det tar en liten stund, så bitterämnen bör alltid tas 20-30 min före en måltid. Det kan vara så enkelt som att äta en liten sallad på bl a ruccola ( som ju är bitter! ) innan resten av måltiden. Vid extra behov av bitterämnen, tag några droppar grapefruktkärnsextrakt i ett glas med vatten.

 

Men nu tänkte jag inspirera till att plocka och torka samt använda en av våra vanligaste örter, och det är röllekan! Rölleka växer i hela Europa och den är väldigt tålig. På våren kan man ta hand om de små bladen, finhacka dem och äta som sallad. I juli börjar den blomma, oftast vit men ibland rosa eller rödrosa. Man kan skörda från slutet av juli och in i september. Man klipper av blommorna med sax och breder ut på en örttork eller på tidningspapper.

Röllekan innehåller eterisk olja som är läkande och desinficerande och kan även användas vid mensvärk.

Den innehåller ”Amara aromatica”, aromatiska bitterämnen som väcker livsandarna, stimulerar aptiten och hjälper till med ämnesomsättningen. Kan användas vid tarm- och gallbesvär och är kramplösande. Reglerar faktiskt hela matsmältningen!

Framförallt är det bitterämnena som aktiverar levern och gallan. Om man vill kan man blanda röllekan med kamomill eller pepparmynta.

 

Beredning av te av rölleka

 

Blommorna har en fin kryddig doft, lite kärv smak och milt sammandragande.

1 tsk torkad rölleka till 1 ½ dl vatten, låt dra 8 minuter och sila. 2-3 koppar/ dag för en skönare mage!

 

IMG_4892

 

 

( Fakta om rölleka kommer från den fina boken ”De bittra örterna som livselixir” av Annelies Schöneck )