I Merete tipsar

Tips på godaste rawfood-bollarna!

img_4907

Tänkte tipsa om ett lyxigt och väldigt gott recept på rawfood-bollar, som jag gjort nu några gånger och som uppskattas av de flesta! Om man vill ändra lite på sin livsstil och äta mer hälsosamt så tycker jag att desserten kan vara ett mycket bra sätt att börja med. Vi vet ju om att man ska undvika socker och vitt mjöl, som är ingrediens i de flesta traditionella efterrätter och därför kan det vara värt att testa något utan dessa ingredienser. Att receptet är ”lyxigt” beror på att det innehåller både cashewnötter och mandlar, samt dadlar ( gärna de stora saftiga ”Medjool”-dadlarna ). Jag brukar alltid blötlägga nötter/mandlar innan jag använder dem så blir de mycket mer lättupptagliga för kroppen  – de kommer in i ett förstadium till groddning och ”enzymhämmarna” försvinner. Blötlägg minst 4 timmar, men gärna 8.

img_4925

Ekologiska ingredienser:

12 dadlar ( om de är stora, annars 14-15 )

1 dl mandlar

2 dl cashewnötter

ev lite mandelmjöl

1 dl kakaopulver

2 msk kokosolja ex virgin

1 tsk vaniljpulver

1 tsk lakritspulver

0,5-1 tsk havssalt

kokosflingor eller kanel( att rulla bollarna i )

Ursprungsreceptet kommer från Holistic, sedan har jag ändrat lite.

Mixa dadlar och nötter till en någorlunda slät massa. Tillsätt resten av ingredienserna. Känn på degen, är den väldigt kladdig pga de ( sköljda och ) blötlagda nötterna kan lite mandelmjöl behöva tillsättas. Rulla fina bollar och när de fått en bra form, rulla dem i kokosflingor eller något annat som du tycker passar och förvara dem i kylen. Klart!

img_4909

Önskar dig en fin vecka!

Merete