Den fina konsten att äta växtbaserat samt nyttan med gurkmeja!

img_4312

Jag vill dela med mig av tips på en nyutkommen bok och ge dig inspiration till en god, lugnande och hälsosam kvällsdryck med gurkmeja och andra kryddor!

Det är en hektisk tid för många nu när vi snart går in i december månad, och känslan finns att det är så väldigt mycket som ska hinna förberedas och ordnas med. Och så är det förstås eftersom det finns en längtan efter att få visa sina närmaste att man bryr sig om – kanske det inte alltid funnits tillräckligt mycket tid att visa det under en intensiv och innehållsrik höst. Även om du inte har så många närstående just här och nu, så har du alltid dig själv som du måste ta hand om och visa lite extra omtanke nu under den mörka årstiden, som har så korta dagar med bara svaga, tunna solstrålar ibland….

img_4294

Hur hänger det här ihop med rubriken ”Konsten att äta växtbaserat!”?

Jo, jag menar att det är en konst att på allvar byta stil och verkligen förändra sitt sätt att tänka när det gäller matlagning och vad man faktiskt stoppar i sig. Det kan vara så att du kanske egentligen länge velat äta ”mer vegetariskt” eller kanske rent av ”veganskt” men det verkar krångligt och blir man mätt egentligen? Och även om hälsofördelarna starkt överväger med ”grön mat” så hör jag många som säger ”jo, efter jul då ska jag…” osv. Men varför inte låta julen bli en tidpunkt då du byter ut och gör om! Låt dina omtänksamma förberedelser innebära gröna, sköna och extra kryddiga förberedelser!

Under jul- och nyårshelgen äter många extra mycket fet och söt mat – och mår därefter i januari. Tänk så härligt det vore att i stället starta med växtbaserade godsaker till julbordet och därmed få känna dig lättare och piggare än någonsin efter ledigheterna i stället för tvärt om!

Jag har precis läst en bok som heter ” Konsten att inte dö- upptäck maten som enligt vetenskapen ger ett längre och friskare liv” skriven av Michael Greger, M.D. och Gene Stone, översatt av Helene Sandström ( som bor här strax utanför Umeå! ) förlag SOULFOODS PUBLISHING. Det är en lite speciell titel men den handlar om vad vi kan göra för att inte dö sjuka och i förtid – och hur man kan bli medveten om vad våra kostval betyder för vår egen hälsa, och även för djuren och miljön.
kaid-cover-2-3dI första delen av boken går Greger igenom de femton vanligaste sjukdomarna i västvärlden och orsakerna bakom – hur vi kan förebygga och behandla dem med hjälp av kosten.

I andra delen av boken får man läsa en konkret och inspirerande guide till vilka livsmedel som har de största fördelarna för hälsan och för läkning av olika tillstånd!

Eftersom jag tycker att den här fantastiska boken har så många fina nya råd att ge oss, så kommer jag att plocka fram en del av dem och skriva om här så att du kan ta del av dem och få känna inspiration på samma sätt som jag gjort!

img_2757

Gurkmeja – ok, jag vet att du vet att det är nyttigt! Men hur bra är det och är det bäst med färsk eller torkad gurkmeja? Svaret är att torkad, upphettad gurkmeja verkar ge ett större skydd för vårt dna medan färsk (rå) gurkmeja kan ha större antiinflammatorisk effekt. Så båda varianterna är superfina och helst i kombination med svartpeppar.

Ett härligt och gott sätt att få i sig denna mirakelkrydda varje dag nu i vinter är att vispa sig en ”gyllene mjölk” att mysa vid på kvällen!

Recept Gyllene mjölk/ Golden milk

1 portion

 

2,5 dl havremjölk

½ tsk malen gurkmeja

1 tsk kakao

½ tsk kanel

¼ tsk vaniljpulver

¼ tsk ingefära

en nypa malen kardemumma

lite nymalen svartpeppar

Lägg alla kryddor i en kastrull, vispa i havremjölken och sjud alltsammans. Om du behöver sötning, ta i lite honung.

img_5016

Mer grön inspiration kommer inom kort,

Med varma hälsningar från Merete <3