Hur kan man skydda sig med ekologiskt solskydd?

sunflower-sun-summer-yellow
Hur skyddar jag mig när solen skiner? Ekologiskt solskydd?

 

Nu är vi inne i Maj månad och drömmarna om sommaren känns inte overkligt långt borta, utan man önskar nästan att dagarna gick lite långsammare ibland! Varje dag skiner den underbara solen med sina goda, värmande strålar allt längre tid och kvällarna är inte längre mörka utan långa och ljusa….man riktigt känner hur energin återvänder i rekordfart!

IMG_3312

Varje dag får jag frågor om solskydd och hur man bäst ska skydda sig från solens strålar. Många vill börja smörja in sig med solskyddsfaktor redan nu, här i vårt nordliga land när solen precis återvänt! Överallt kan man läsa om rekommendationer angående solskydd, och man skulle kunna få uppfattningen att man helst borde man ha ”sunblock” så fort solen visar sig och ha det insmort hela sommaren för att inte riskera brännskador.

 

Vi behöver solens strålar mot vår hud, det är alldeles nödvändigt för att nybildning av D-vitamin ska kunna ske. D-vitamin är otroligt viktigt för en god hälsa och påverkar allt från ditt humör  (motverkar depressioner) till en normal hjärtrytm och skydd mot neurologiska sjukdomar bl a. Däremot är det inte smart att vistas i solen timme efter timme endast iförd en liten bikini eller liknande, även om man är insmord med solkräm från topp till tå. Här gäller det som man brukar kalla ”sunt förnuft; skydda med kläder, solhatt i juli, var ute och rör på dig i solen men sitt inte still och ”pressa”.

 

Jag anser av egen erfarenhet att det allra viktigaste att tänka på när det gäller att tåla solens strålar och bli brun i stället för bränd, det är att se till att man inte är ”torr” i huden. Återfukta både inifrån och utifrån med fina vegetabiliska oljor. Se till att äta morötter som är karotenrika och smörj gärna in ansiktet med morotsolja efter en dag i solen – det är en väldigt fin aftersun. Har du ändå råkat glömma bort återfuktningen så är aloevera bästa ”medicinen” för solbränd hud.

 

Personligen använder jag inte solcreme speciellt ofta, men om jag skulle göra det är det endast fysikaliskt ekologiskt solskydd som gäller – de kemiska solskydden som tyvärr fortfarande är vanligast i dag går in i huden och vad den kemikalieblandningen gör i människans lymfsystem är inte roligt att tänka på. Jag säger bara; undvik dem helt!

 

De fina ekologiska solskydden från t ex Maria Åkerberg skyddar huden på ett fysikaliskt vis i stället för ett kemiskt så kallat skydd. Man blir vit av titandioxidet som ligger som en barriär på hudens yta, men hellre vit i dag än sjuk i morgon. Titandioxid är ett mineral som appliceras på hudens yta via solkrämen och det reflekterar solens strålar. Det går inte in i kroppen och är inte i nanostorlek ( kan därmed inte absorberas av huden ).

 

Man kan välja att kombinera solkräm med sololja för ett starkare skydd, och här kommer en liten tabell över hur mycket olika solfaktorer skyddar med ekologiskt solskydd. Obs att tabellen från början är avpassad efter kemiska filter, det faktiska filtret är förmodligen högre.

 

SPF 10 tar bort 90% av solens uv-strålar

SPF 20 tar bort 95% av solens uv-strålar

SPF 30 tar bort 97% av solens uv-strålar

 

( uv-strålning = ultraviolett strålning )

pexels-photo-63904

Njut av solen i den dos som passar just dig!

 

Soliga hälsningar från Merete!