Meretes butik firar 20-års Jubileum! Pionjär i Umeå.

Det är dags att fira 20-års Jubileum. Nu är sköna maj här, och eftersom det är 2018 i år så innebär det att det är 20 år sedan jag registrerade mitt företag och öppnade butiken! IMG_0446

 

På den tiden fanns inte sociala medier överhuvudtaget, så det enda sätt man hade för att kunna nå ut var att berätta för folk, sätta upp lappar samt annonsera i den lokala tidningen.

20-års Jubileum är en stor händelse att fira, och jag tänker försöka göra det på olika sätt under den närmaste tiden, men nu tänker jag börja med att berätta lite om historien bakom denna butik eftersom jag vet att jag har många nya kunder som dykt upp de senaste åren och inte har en aning om hur allt började!

På bilden här ovanför ser man en liten vy från förra butiken, som låg på Kungsgatan 33, lite mer västerut på stan. Närmaste granne var skomakare Löfgren och mittemot Lilla galleriet. Men första butiken var i vårt hus ute på Backenvägen, i källarvåningen. När jag öppnade dörren för allmänheten för första gången hade jag ett sortiment av produkter som jag själv hade tillverkat (textilt hantverk) kläder och garner från Gotland, konstnärsmaterial, Weledas hudvård  ( i princip den enda ekologiska hudvård som fanns då! ) och en hylla med ekologiska varor som kaffe, te, kryddor och lite annat.

Det fanns i princip inget eko i vanliga butiker, så det var ganska ovanligt då för 20 år sedan. Så småningom utökades sortimentet med allt möjligt, som tygblöjor och babyprodukter t ex, och det stora genomslaget kom när jag började ta hem ekologiska färskvaror! Lastbilen backade in med pallarna på gården och jag lastade in…Kunderna parkerade på samma ställe och för att pexels-photo-265562

göra en lång historia lite kortare; det började bli nödvändigt att flytta butiken…När jag hamnade med min butik “i stan” blev det fler förändringar i sortimentet. Som ni vet har jag alltid drivits av en stark känsla för hållbarhet i den ursprungliga bemärkelsen (alltså inte som modeord, om ni förstår!) och det innebar riktigt fina och bra kläder i naturmaterial, mer garner och andra bra ingredienser, ett utökat ekologiskt hudvårdssortiment – nu började det komma mycket mer att välja på och eftersom jag lärde mig mer och mer om hälsa och konsten att “välja rätt” blev det också fokus på kosttillskott och livsmedel av allra bästa kvalitet. Därmed blev det också en längtan efter att få behandlingar med dessa “ekologiska godsaker för huden” och jag utbildade mig till ekologisk hudvårdsterapeut samt läste  bl a basmedicin. Vi har en stor efterfrågan på våra behandlingar och sedan några år erbjuder vi även fantastisk massage i vårt mysiga behandlingsrum! Det känns att dessa behandlingar bara blir viktigare, eftersom de löser upp stress och annat obehag och de går verkligen på djupet!

IMG_3566

Här kan man se en rolig bild på Ivan när vi för några år sedan jobbade med att svara på en ökad efterfråga på att hjälpa er kära kunder med vardagspusslet. Meretes ekokasse innebar en 100% ekologisk kasse med råvaror i rätt mängd, inspirerande recept till de utvalda råvarorna och kunderna kunde hämta hos oss eller få hemkört. Vi höll på i nästan ett år, och det var mycket arbete, nöjda kunder men vi kunde inte fortsätta.

Däremot har vi vår fina webbshop som byggs ut och fylls på så ofta vi hinner. Du vet väl att du kan handla i webshopen, och hämta ditt paket i butiken om du vill! :)

Allra mest prioriterar jag dig som kund som kommer in i butiken och vill ha hjälp med olika saker, oavsett om det handlar om en bättre hälsa, rådgivning i “hudvård-djungeln” eller om du vill dricka en kopp kaffe eller något annat hos oss.

IMG_1510

Med varma hälsningar från alla oss som jobbar i eller tillsammans med Meretes butik på ett eller annat sätt!