Vegansk curry med yoghurt!

Ett recept som jag alltid återgår till vecka efter vecka med olika variationer, oavsett tid på året (okej nja kanske inte den varmaste delen av sommaren då) är indisk curry. Denna rätt går att variera och kombinera till tusen, basen är alltid gullök, linser (brukar blanda, röda, gröna & puylinser), kokosmjölk (eller kokosgrädde), currykryddblandning (älskar verkligen classic ayurveda), paprikapulver, färsk vitlök, svartpeppar, salt & tomatpuré. Koka ris till.
Sedan brukar jag alltid ha i potatistärningar, antingen vanlig potatis eller sötpotatis som får koka med grytan och som ger den där härliga stabila mättnadskänslan.

Blomkål är också supergott att ha i, jag brukar mosa den och låta den få koka med från början så den blir riktigt mjuk (så barnen ska få i sig den).
Rivna morötter får alltid åka med ner i grytan om vi har det hemma och råkar vi ha bladspenat så är den perfekt för att få en lite ostig och nötig smak!
Pumpa brukar jag också använda när det är säsong och ger en sådan mild och mustig smak och passar så bra tillsammans med de andra ingredienserna.

Riven färsk gurkmeja ger den där vackra färgen och massa hälsofördelar.
Har man småbarn så kan en klassisk currysmak kanske vara lite för stark så då brukar jag alltid hälla på lite naturell sojayoghurt (Plantis vinner alla gånger), vi vuxna brukar också alltid ta yoghurt till också dock kanske blandat med lite färsk vitlök, salt & peppar eller att vi gör en hemmagjord tzatziki.
Det allra bästa med att göra en egen tzatziki måste ju vara förutom att den är gudomligt god så får du ju över helt magiskt hälsosamt gurkvatten, blanda gurkvattnet med vanligt vatten och citron, det är så uppfriskande!

Jag brukar alltid göra en superstor omgång av den här grytan varje gång för att kunna packa matlådor för veckan och den blir faktiskt godare när den får stå och gotta in sig i kylen nån dag.

Toppa med solros och pumpakärnor, eller varför inte majs!

Tips! Har du rester över av den här grytan så passar det att äta den tillsammans med hårda tacoskal, uppskattat av dem flesta kan jag säga!