Håret

Det här med håret kan vara rätt knepigt. Vissa dagar har man världens bästa hårdag och vissa dagar vill man bara gömma sig. Precis som huden behöver håret också näring och extra omtanke. Själva hårbotten behöver faktiskt lika mycket näring och balans som vår ansiktshud. Det är lätt att glömma när man snabbt tvättar håret och använder du ekologiska hårvårdsprodukter behöver du ge växttensiderna lite tid på sig att verka. Annars kan det lätt bli så att man kanske tvättar håret lite för ofta, för det känns inte riktigt rent så det bästa är att låta hår och hårbotten få vila från tvätt i lite längre omgångar då och då.

Jag har ganska långt hår och behöver balsam för att det inte ska tjorva ihop sig helt, jag måste helt ärligt säga att den bästa hårvårdsprodukten någonsin när det gäller att reda ut tovor är Maria Åkerbergs leave in conditioner som heter Hair Detangler. Den reder ut vilken tova som helst och ger håret en sådan där frisk och härlig glans! Så har du problem med att reda ut håret så skulle jag absolut rekommendera den.

Har du problem med hårbotten så börja massera den, antingen själv eller att någon hjälper dig i ca 5 min varje dag i några dagar i sträck. Använd t ex arganolja och låt sedan oljan verka i håret över natten.
I mitt jobb som massageterapeut så kan jag säga att det är många som inte har tänkt på hur viktigt det är att massera skalpen – att få igång blodcirkulationen och ösa på med massa fukt. För ofta är vi ju faktiskt väldigt uttorkade i hårbotten, oavsett om den känns fet eller torr, vi behöver en balans och det är lätt att glömma bort hårbotten!
Känner du att du är riktigt torr i skalpen så skulle jag säga att en grundlig peeling (som du lätt blandar själv med 2 msk olja, 2 msk salt och några droppar pepparmyntsolja) i hårbotten innan dusch är superbra då får du bort torra hudceller och ger sedan den efterföljande arganoljan en chans att få återfukta.

Aganolja kan användas outspädd i håret. Som hårinpackning för att återfå glans och lyster.
Några droppar efter styling mot frissighet eller torra och klyvna hårtoppar. Att massera in i hårbotten mot klåda.

Om dina hårstrån är frissiga och behöver extra näring så skulle jag rekommendera Care of Gerds b12 hair serum som du kramar in i längderna i handdukstorrt hår och lämnar kvar, du får en sådan skön känsla i håret och det kladdar inte och tynger inte ner håret heller! Jag har egentligen väldigt rakt hår men med det här serumet så får jag mer volym och stadga vilket är ett plus just den här årstiden då håret är så flygigt!