Mörka november, en tid att varva ned. Kraften hos eteriska oljor på djupet.

Det var länge sedan mörkret kändes så kompakt, denna november utan snö och med nästan inget solljus… Vad behöver man allra mest för att klara sig igenom den här perioden, som just nu verkar utan slut. Du vaknar på morgonen och ser bara dig själv reflekteras i fönsterglaset, när du tittar ut och när du kommer hem igen är det samma sak! Jag har en “metod” att klara av mörkertiden, och det är att njuta av mörkret i stället för att tro att det är ett sorts “straff” att bo i norra Sverige med så korta glimtar av dagsljus.

Mörkret har en mjuk och helande sida som gör att du kan ägna tid åt att vara lite inåtvänd och reflekterande utan att ta tid från andra projekt eftersom man ändå inte kan ha så många projekt när dimman sveper in över markerna. Det är en utmärkt tid för att planera för roliga saker man tänker göra så småningom, när det finns mer dagsljus. Och att varva ner och prova att uppleva eteriska oljor på djupet.

Den här tiden i november är en speciellt bra tid för att lära känna några nya eteriska oljor, och jag rekommenderar gärna några stycken;

  • Kanelbark, som användes redan av de gamla egyptierna för sina värmande och cirkulationshöjande egenskaper. Passar så bra i det här kalla, fuktiga vädret och när du upplever kanelbarkens doft kan du känna hur livsandarna återvänder. Passar också bra med några droppar i en massageolja, och massera magen om du känner dig orolig. Kanelbarken är dessutom naturligt antiseptisk, och kan hjälpa mot bakterier och virus.
  • Frankincense, lugnar nervsystemet och om man ägnar denna eteriska olja ( som är utvunnen ur kåda ) lite tid kan man uppleva hur nervositet och utmattning försvinner och ersätts av ett äkta inre lugn och känslan av att saker kommer att ordna sig. Dessutom är frankincense en underbar olja i hudvård, i små proportioner. Läkande och vårdande.
  • Apelsin, bitter apelsin (pomerans), grape eller mandarin. Jag tror att vi förstår varför dessa dofter behövs på vintern, det är sol och glädje i dessa eteriska oljor och jag säger bara; ät en apelsin och när den är uppäten, fortsätt med eteriska citrusdofter. Tänd flera ljus, meditera med dessa oljor och upplev hur citrusdoften väcker känslan av att det som verkade oöverstigligt så småningom har blivit enklare och inte längre är ett problem. Men observera att det tar lite tid, och tid att reflektera finns i november.
  • Hur mediterar man med eteriska oljor? Sitt eller ligg bekvämt i mörkret, med några tända ljus. I förväg har du gjort i ordning den eller de dofter som du vill lära känna mer genom att droppa några droppar på en tygbit, som du kan dofta på då och då. Slut ögonen och vandra djupt in i din egen värld, och eventuellt kan du fokusera på ett eller några ord t ex “möjlighet” eller “vågor av frid”. Försök att släppa tankebruset och koncentrera dig lugnt på dofterna och din “affirmation”.

Välkommen in i dofternas rike, vi ses!