MERETES EKOBUTIK

Kanel

Kanel är en av de äldsta kända kryddorna. Kanelen nämns i Bibeln och användes i det forna Egypten som medicin och som arom i drycker. Kanelen var så omtyckt att man värdesatte den mer än guld. 🧡🧡🧡
Även i Kina fick kanelen uppmärksamhet. Kanelen omnämns i en av de äldsta kinesiska medicinböckerna daterat 2700 f.Kr. Den användes av grekerna redan 400 f.Kr och blev en av de första kryddorna som transporterades mellan Orienten och Europa. I Kina använde man kanel för dess värmande effekt vid förkylningar eller vid influensa.

Vilken Kanel ska man välja?
Det finns hundra olika former av kanel. Cinnamonum zeylanicum, kanel från Sri Lanka (Ceylon) samt Cinnamonum aromaticum från Kina är det mest konsumerade formerna av kanel. Ceylonkanel kallas även för “äkta kanel”, medan den kinesiska som kallas för kassiakanel. Båda liknar varandra till karaktären och har båda en aromrik och söt smak men ceylonkanelen är mildare och sötare än kassiakanelen. Kassiakanelen har den mer traditionella kanelsmak som vi i väst är vana vid, den innehåller även mer av ämnet kurmarin som i för stora doser kan bli toxiska. Därför rekommenderas inte doser över 2 msk dagligen av kassiakanelen.
Hälsofördelar med kanel
🧡 Cinnamaldehyd i kanel hjälper att förebygga blodplättsamling genom att hämma frigörandet av den inflammatoriska fettsyran arakidosyra och den inflammatoriska tromboxan A2.
🧡 Sänker triglycerider och LDL-kolestrol
🧡 Kan minska högt blodtryck
🧡Förbättrar cirkulationen
🧡 Inflammationshämmande
🧡Främjar matsmältningsfunktionen
🧡Minskar stela muskler och leder
🧡 Lindrar PMS
🧡 Motverkar Candida
🧡 Hjälper och förebygger typ 2 diabetes genom att cellerna blir mer mottagliga och känsliga för insulinet genom dess förmåga att stimulera insulinets cellreceptorer.
Visst är det underbart att kanel har så många fördelar förutom sin goda smak! I vår butik har vi flera olika varianter av kanel och använder du kanel varje dag passar det utmärkt att köpa en större förpackning!

Källa: Näringsmedicinska uppslagboken, Peter Wilhelmsson

Lämna ett svar