MERETES EKOBUTIK

Meretes bittra pomeransmarmelad

Här kommer receptet som vi pratade om på Instagram! Det kommer från min mormor Ingeborg och det blir en väldigt fin marmelad. Anledningen till att det är så pass mycket socker är för att pomeranserna är så beska och bittra och smaken kommer fram på ett helt annat sätt. Sockret är konserverande och bidrar till hållbarheten.

Pomeranser är bittra men goda och fantastiska till marmelad. Kärnorna är pektinrika och avger en gelé som ger marmeladen en perfekt konsistens helt naturligt!

Det här behöver du:
1,5 kg pomeranser
1,5 kg råsocker

Gör så här: Skiva frukten ytterst tunt. Ta till vara på kärnorna och lägg dem i en liten skål med en skvätt vatten i. Lägg den skurna frukten i en rostfri bunke och häll 1,5 liter vatten över. Täck över bunken och låt stå svalt till nästa dag.

Häll frukten med vatten i en stor kastrull. Lägg kärnorna med gelé och allt i en bit gasväv eller genomsläppligt tyg och knyt som en liten påse. Koka allt under lock på svag värme i ca 45 min. Häll i sockret och rör om så att det löser sig. Koka nu kraftigt utan lock tills marmeladen klarnar i ca 45 till 50 min och rör om ordentligt då och då.
Häll upp i väl rengjorda glasburkar och förvara svalt. Lycka till!