MERETES EKOBUTIK

Min första fråga är, vad använder du för produkter idag? Om du har ”provat allt” så skulle jag säga att ett vanligt hårproblem är att man upplever att håret bara känns rent någon dag och sedan blir fett igen och då beror det på att du troligtvis använder ett schampo med starka tensider vilket gör att talgkörtlarna i hårbotten blir uttorkade och därmed producerar mer talg för att återfukta hårbotten, då är mitt råd att gå över till ett örtbaserat schampo med milda tvättämnen som på sikt stabiliserar miljön i hårbotten. Man måste ha lite tålamod när man bestämt sig för att byta till ett på sikt mer vårdande och giftfritt schampo.

Kliande Hårbotten & Håravfall

Ett annat mycket vanligt problem är kliande och irriterad hårbotten. Många gånger beror det på att man använder hårprodukter som bland annat innehåller silikoner och andra ämnen som gör att håret känns och ser ”väldigt fint” ut men tyvärr har den egenskapen att lägga sig som en hinna i hårbotten så att hårbotten inte längre andas och på sikt täpper till hårsäckarna och orsakar håravfall. Då kan det behövas en detox av hår och hårbotten för att verkligen komma till rätta med det problemet. Klicka här för att se Bruns Växakit!

Salvia är en ört som används inom hårvård för att moverka fett hår och balanserar din hårbotten samt ger lyster och mjukhet till dina hårstrån.
Björk är rent allmänt en rengörande ört som har naturliga saponiner som löddrar och rengör och gör håret mjukt och glansigt.
Nässla används både för att stimulera hårbotten och för att främja hårtillväxten.

Traditionellt har nässelavkok använts i hårvård för att hjälpa en irriterad, känslig, kliande eller mjällande hårbotten. Våra ekologiska schampon är baserade på infusioner av växter och örter. De löddrar rikligt och mjukt. Tensiderna är de mildast möjliga och framställs från kokos och socker. För en härlig doftsättning används ekologiska ångdestillerade äkta eteriska oljor.

– Kaliflower Organics

Färga ditt hår med giftfri färg, vi har underbara hennafärger som både ger ditt hår en fin nyans men även fungerar som en inpackning så att din hårkvalité stärks och ger ett fint lyster.
Man kan aldrig ljusa upp håret med hennafärg men ge det en fin färg som blir allt mer intensiv för varje dag som går efter de första tre dagarna, därför är det bra att inte tvätta håret med schampo när du ska tvätta bort färgen så att färgen har en chans att fortsätta verka i håret när det är torrt.
Om du har använt färg med starka kemikalier under flera år och börjar märka att din hårkvalitet blir tunn och livlös är det ett bra första steg att byta ut din hårfärg till en skonsam hennafärg. Dock är det viktigt att tänka på att ditt hår behöver en detox innan för att säkerställa att hennafärgen ska ta på ett bra sätt.

MSM & Zink

MSM (svavel) är ett kroppseget ämne som man börjar få brist på från och med 35 och uppåt, MSM påverkar håret, huden och naglarna och på långsikt även lederna. Svavel stärker upp hårstråna och tillväxten stabiliseras till en normal nivå, MSM är bra att ta på morgonen eftersom du blir pigg av det och det ger energi till dina celler.
Zink är också en mineral som är viktig att tänka på när det gäller hår, hud och naglar och det går att göra ett enkelt test med zinkstatus för att ta reda på ifall du har brist eller inte.

Näring till dina hårstrån

På samma sätt som din hud i ansiktet behöver näring och fukt behöver även dina hårstrån och hårbotten näring och vård med riktiga ingredienser som stärker och skyddar.
Arganolja är en populär olja att använda i hårtopparna eftersom den är så lätt i sin konsistens och går lätt in i hårstråna utan att lämna en tung känsla, arganolja ger ditt hår lyster och mjukhet. Ricinolja är bra att använda i hårbotten eller på dina ögonfransar för att stimulera hårtilltväxten.
Om du har obalanserad hårbotten skulle vi rekommendera en skrubb för att peela bort döda hudceller och sedan spraya hårbotten med en behandling som du lämnar kvar under natten. Kokosolja är en svalkande neutral olja som även den kan användas över natten för att få bort klåda från hårbotten. Vi har flera olika blandningar med leave-in balsam, serum, oljor och behandlingar för ditt hår att välja på, det är bra att börja med en sak i taget så att du får en god känsla för vad som egentligen har hjälpt just dig.