MERETES EKOBUTIK

Den största skillnaden när du väljer ekologisk hud- och hårvård jämfört med konventionell hud-och hårvård är att du får precis det du betalar för. Äkta, fina ingredienser eller massproduktion av ”förädlad” råolja. När du köper ekologiska produkter får du en helt annan kvalitet, som ger din hud eller ditt hår näring och återhämtning. Subtila nyanser som doft, färg och konsistens spelar också roll för ditt välbefinnande. Kemiska doftmolekyler förvirrar vår hjärna medan naturliga dofter ger en helt annan typ av signaler till din hud och ditt hår.
När du använder äkta hudvårdande ekologiska ingredienser som inte bara lägger sig på ytan på din hud och ger en tillfällig lättnad, kommer du att uppleva helt andra resultat än med konventionella produkter. Det kan vara så att man på sikt kan läka en eksemhud eller få en kliande hårbotten att bli lugn bara genom att byta till giftfria produkter och sedan ha lite tålamod. Det tar upp till 45 dagar för hudens celler att förnyas och återhämta sig.

I vår butik kommer kunderna in och frågar om råd angående olika hud- och hårproblem när de upplever att de inte kunnat få hjälp på andra ställen. Där de allt som oftast handlar om att behandla symtom utan vidare hänsyn till resten av kroppen eller huruvida den där hudsalvan kanske egentligen förvärrar problemet och själva hudåkomman blir snarare värre i efterhand, även om den just i stunden lindrar och tar bort det där röda, eksem och det supertorra. En vanlig rekommendation brukar vara cortisonsalva till ”eksemig” hud och det kan verkligen ge snabb lindring, men snart märker man att huden blivit tunnare, kliar och är mer överkänslig än någonsin.

När man övergår till naturlig hudvård kan det ta ett tag innan man har vant sig vid den nya känslan, om man t ex är supertorr från start så kan det kännas som att man nästan inte tål den naturliga hudvården från början eftersom det eventuellt hettar eller blir rött när huden äntligen börjar återhämta sig och få näring. Detta beror på att hudens skyddsbarriär kan vara förtunnad och lite skadad och har det gått ”så långt” kan även ditt immunsystem vara lite nedsatt. Huden, som är vårt största organ, släpper in oönskade bakterier mm.

Det bästa när du går över till ekologiska produkter är att du börjar med en produkt med så få ingredienser som möjligt. Egentligen behöver vi inte mer än några få ingredienser för att huden ska må bra, även om det är otroligt härligt att använda en ansiktsolja med många ingredienser. Men låt det komma när din hud har reparerats om du hade problem med känslig hud från början.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är pexels-tobi-518961-1024x683.jpg

Lavendel är en helande ört som innehåller så mycket fina komponenter och verkligen har en förmåga att ”laga” huden och lugna ner sinnet. Lavendel skyddar och läker på så många plan. Den eteriska oljan från lavendel används ofta i ekologisk hudvård för sina hudvårdande egenskaper.Din Hudvårdsritual

På morgonen behöver du inte tvätta ansiktet mer än runt ögonen, just för att behålla den naturliga skyddsbarriär som huden har byggt upp under natten. På kvällen däremot är det viktigt att du rengör ditt ansikte för att förbereda huden och bli mottaglig för att smörjas in.

1. Rengöring för ansiktet. Det finns flera olika varianter att välja på beroende på vilken hudtyp du har. Huden behöver alltid tvättas innan peeling eller innan du smörjer in dig.
2. Peeling, är du väldigt torr så finns det en risk att det du smörjer in dig med inte kommer åt din hud pga den torra huden ligger som ett lock ovanpå och gör det inte möjligt för din kräm att komma åt och vårda. Peeling ökar din blodcirkulation i huden och gör den ”öppen” på så sätt att det du smörjer in med absorberas lättare. Din hud får ett fint lyster och blir mjuk och smidig. Peeling behöver du inte göra mer än en gång per vecka.
3. Ansiktsvatten, balanserar din pH-nivå i huden och förbereder din hud för serum eller ansiktskräm/balm/olja.
4. Ansiktsserum går ner i dina djupare hudlager och stimulerar din hud på djupet.
5. Ansiktskräm/balm/olja, återfuktar det översta hudlagret och bidrar till att bibehålla normal balans i din hud.

Ansiktsmask

Behöver din hud extra vård så rekommenderar vi alltid ansiktsmask som kan lämnas på under natten för att optimera den läkande/vårdande/balanserande effekten för din hud. En ansiktsmask ger dig mjukare hud, minskade porer och lyser i huden. Det är vanligt att ansiktsmasker innehåller olika varianter av lera för sina fuktbevarande, balanserande och renande egenskaper. Det funkar även bra att blanda din ansiktsmask med din ansiktsolja för att ge den ännu mer vårdande egenskaper. Tänk på att inte låta ansiktsmasken ”torka in” i huden, om det är en lermask. I så fall behöver du lägga en kompress fuktad i t ex örtvatten över din mask medan den verkar!


Aknehud

Även om akne oftast har hormonella orsaker så går det att förebygga och stärka din aknehud på olika sätt. Det första du ska göra är att se över ditt liv, har du det bra? Omger du dig med människor du tycker om? Trivs du på ditt jobb? Din relation? Stress kan vara en bidragande faktor till akne. Magens hälsa är en viktig aspekt. Att äta magbakterier är viktigt för att bibehålla en bra balans och magens hälsa visar sig på huden. Det kan vara bra att se över dina matrutiner, kanske köra uteslutningsmetoden med gluten, mjölkprodukter, socker osv för att se vad just du reagerar på. Uteslut halvfabrikat och fokusera på rena livsmedel, grönsaker och bra fetter. Att rengöra sig, smörja sig och behandla akne hud med naturliga, vårdande och balanserande produkter är att ta ett stort kliv på vägen till en frisk hy.

Rosacea/ Eksem

Rosacea uppstår i princip alltid efter eller under en svår situation i livet, som en reaktion på långvarig utmattning och att man går emot sin innersta uppfattning och känsla under en alltför lång tid. Det är olika för olika individer hur hög eller låg tröskel man har. Ibland kommer roscacean som ”ett brev på posten” när allt håller på att vända och bli bättre, ibland blommar den ut mitt i den svårighet man befinner sig i. Blodkärlen är väldigt ”tunna” i ansiktet och tål inte hur mycket påfrestning som helst. Eftersom det tar ett tag att drabbas av rosacea, så får man räkna med att det tar nästan lika länge att bli bra igen under förutsättning att man gör en livsstilsförändring och använder omhändertagande produkter.

Eksem är ett symtom på D-vitaminbrist och här i Sverige är det svårt att upprätthålla normala nivåer i kroppen utan att ta ett tillskott. Det kan även vara överkänslighet mot vissa livsmedel som kan trigga igång eksem.
Att vara i ett stressläge konstant påverkar hela kroppen, du får brist på magnesium ifall du har en stressig vardag, vilket gör det svårt att sova, göra sina behov på toaletten och det påverkar såklart magen också vilket påverkar huden. Zink är även en mineral som påverkar din hud, hår och naglar. Ibland kan det behövas en detox för att rensa och rena upp kanalerna i kroppen men vi skulle inte rekommendera att göra det under ett pågående utbrott av tex rosacea och eksem utan när du har en lugnare period. Ibland blir man lite sämre, innan man blir bättre igen, under en detox. Då kan en fasta även vara bra att prova under några dagar för att ge kroppen en chans att börja om från noll.
Vi har olika serum och krämer som är speciellt anpassade efter hud med rödflammig, psoriasis, eksem och supertorr hy som läker och vårdar på djupet som har hjälpt många av våra kunder.